Singer-songwriter Maya Shanti: “Own jezelf om wie je bent.”

Eigenzinnig, recht voor z’n raap en een stem die raakt in je hart. De Amsterdamse singer-songwriter Maya Shanti (25) werd bekend door The Voice en bracht muziek uit onder het label van Mr. Probz, bekend van zijn hit Waves. Tijdens de uitreiking van de Joke Smitprijs op 8 december aanstaande speelt ze een van haar nieuwe songs. Het nummer gaat over in je kracht staan en jezelf omarmen. Iets wat vrouwen volgens Maya veel meer mogen doen.

 

Rolmodel Cheyenne Haatrecht strijdt voor vrouwen in kwetsbare posities: “Ondanks dat we anders zijn, zijn we allemaal hetzelfde”

De Amsterdamse Cheyenne is model, DJ en bovenal politiecommissaris van Amsterdam Oost. Een bijzonder gevarieerd rijtje, dat deze 31-jarige dame past als een jas - of beter: als een kleurrijke jurk die ze graag in haar vrije tijd draagt. Cheyenne zet zich in voor verbinding in het algemeen en vrouwen in kwetsbare posities in het bijzonder. Wij zijn benieuwd naar haar passie en drijfveren!

 

Ondernemer Charly van der Straten: “Ik wil bedrijven uitdagen om het werk anders in te richten voor moeders”

Next Woman To Watch Charly van der Straten (33) richtte bijna zes jaar geleden Charly Cares op. Het opassplatform groeide in die korte en rumoerige tijd uit tot Challenger50-bedrijf, met zo’n 95.000 gebruikers en dekking in 57 steden. Begin dit jaar werd ze zelf moeder, wat een nieuwe kijk gaf op haar eigen dienst én het Nederlandse zwanger- en ouderschapsverlof-beleid: “Ik vind het onmenselijk dat vrouwen tot hun laatste maand moeten doorwerken.”

 

 

Wereldberoemde cardiologe Angela Maas: “Ik ga de spreekkamer verlaten, maar de barricade op!”

Angela ging net studeren, toen journaliste Joke Smit haar artikel schreef dat de tweede feministische golf in beweging zette. Smit, bij Angela bekend als Kool-Smit, was een belangrijk rolmodel voor de cardiologe in spe. “Door haar en de feministische beweging ben ik me bewust geworden van de focus op mannen in het systeem. Vanaf dat moment heb ik vrouwenrechten zoveel mogelijk in mijn werk verweven en me hard gemaakt voor onder andere een vrouwenmodel in de zorg.” Een dappere, soms eenzame strijd, die gelukkig wereldwijd werd gezien en beloond.

 

Historicus en theatermaker Eveline van Rijswijk: “Noem me vooral geen powervrouw

Drie jaar geleden kreeg Eveline van Rijswijk er een carrière bij. Aan het rijtje programmamaker, presentator, wetenschapscommunicator en politiek historicus kon ze na de première van haar onewomanshow ‘De Première’ de functie ‘theatermaker’ toevoegen. Haar voorstelling ging over 100 jaar vrouwen in de politiek en de vraag waar de eerste vrouwelijke premier (de première) blijft. Een onderwerp dat nog steeds actueel is, want die eerste vrouwelijke premier hebben we nog steeds niet.

Bron foto: Anne van Zantwijk

Lees meer...

 


 

Rocky Hehakaija presenteert uitreiking Joke Smitprijs 2021

De Joke Smit Oeuvreprijs en de Aanmoedigingsprijs Emancipatie worden dit jaar uitgereikt op 8 december. De presentatrice van de avond is niemand minder dan Rocky Hehakaija; oprichter van Favela Street en winnaar van de Aanmoedigingsprijs in 2019.

Foto Rocky Hehakaija - Bron foto: Bram Willems

 Bron foto: Bram Willems

Lees meer...