Een veilige werkomgeving, waar ik helemaal mezelf kan zijn…

Kunnen werken, terwijl mijn man voor de kinderen zorgt…

Evenveel betaald krijgen als mijn mannelijke collega...

… ik verdien het!

Over de Joke Smitprijs

Iedereen die zich inzet om positie van vrouwen in de samenleving vooruit te helpen, verdient daarvoor een beloning. Op de eerste plaats in de vorm van aandacht en erkenning. Daarnaast looft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) iedere twee jaar de Joke Smitprijs en de Aanmoedigingsprijs uit.

Hiermee onderstreept de regering de betekenis van emancipatie als onderdeel van het algemene regeringsbeleid en het belang dat zij hecht aan de bevordering van emancipatie in de Nederlandse samenleving. Met het thema ‘Ik verdien het’ vragen we aandacht voor financiële onafhankelijkheid van vrouwen.

De prijs is vernoemd naar de feministe Joke Smit (1933-1981), die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatiebeweging in Nederland.

 

 

Over Joke Smit

Joke Smit werd in Utrecht geboren op 27 augustus 1933 als Johanna Elisabeth Smit. Ze studeerde Franse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en werd taalkundige, journalist, politicus en feminist. 

Haar artikel ‘Het onbehagen bij de vrouw’, dat in 1967 in De Gids werd gepubliceerd, geldt als begin van de tweede feministische golf in Nederland. In haar biografie is te lezen dat “een hele generatie vrouwen zich door haar geïnspireerd voelde om hun leven anders in te richten dan van hen werd verwacht”.

Voorwaarden

Voorwaarden Joke Smitprijs en Aanmoedigingsprijs

Lees hier meer over de voorwaarden als je in aanmerking wilt komen voor de Joke Smit Oeuvreprijs en Aanmoedigingsprijs: Link naar overheid.nl

Winnaars uit het verleden

De Joke Smitprijs wordt sinds 1986 iedere twee jaar uitgereikt door het Ministerie van OCW. Dit zijn de winnaars van voorgaande edities:

  • 2019: Mariëtte Hamer. De aanmoedigingsprijs ging naar straatvoetbalster Rocky Hehakaija.

  • 2017: Gloria Wekker. De aanmoedigingsprijs werd dit jaar toegekend aan de Oranjeleeuwinnen.

  • 2015: Vreneli Stadelmaier

  • 2013: Kirsten van den Hul

  • 2011: Alle instellingen voor Vrouwenopvang in Nederland

  • 2009: Jolanda Holwerda

  • 2007: JAMES

  • 2004: Stichting Cleo Patria

  • 2002: Saïda el Hantali, oprichtster van stichting het Spiegelbeeld en aan Sylvie Raap, oprichtster van stichting Steady

  • 2000: Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV)

  • 1998: Feministisch maandblad Opzij

  • 1996: Mama Cash

  • 1994: Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk Staatsburgerschap

  • 1992: Leontine Bijleveld

  • 1990: Wijze Oudere Vrouwen Vlechtwerk

  • 1988: Clara Wichmann Instituut

  • 1986: Stichtingen Tegen Haar Wil in Groningen en Amsterdam en de Stichting Seksueel Geweld in Utrecht.

Jury

In 2021 bestaat de jury van de Joke Smitprijs uit:

Lisa Loeb

Lisa Loeb is cabaretier, zangeres, actrice, componist en opperfeminist.

Lisa studeerde cum laude af in de richting jazz-zang aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde daarna de prestigieuze master theaterzang aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.

In maart 2021 werd Lisa voor de tweede keer genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied met het nummer Mijn Odyssee.

Op spectaculaire wijze won Lisa in de zomer van 2021De slimste mens en brak ze door bij het grote publiek. Lisa heeft een wekelijkse column in het programma Khalid & Sophie op NPO1.

Op dit moment is Lisa in de theaters te zien met haar eerste solovoorstelling Extase; een hypermuzikale cabaretvoorstelling.

 

Marie Lotte

Marie Lotte Hagen is een van de twee founding mothers van intersectioneel feministisch platform DAMN, HONEY. Samen met haar enige collega en gedwongen bff Nydia van Voorthuizen schrijft ze boeken, maakt ze een tweewekelijkse podcast, spreekt ze op events en runt ze een drukbezocht instagram-account. Alles wat ze met DAMN, HONEY doet en maakt gaat over shit waar je als vrouw mee moet dealen. Het uitgangspunt? Radicale gelijkwaardigheid, zodat iedereen uiteindelijk kan doen waar die zelf zin in heeft.

 

 

Niels Spierings

Niels Spierings is universitair hoofddocent Sociologie aan de Radboud Universiteit (Nijmegen) en coördinator van de Master Sociologie: Beleid en Praktijkgericht Onderzoek. Momenteel leidt hij een vijfjarig project over de rol van islam in vraagstukken van politieke inclusie en gender- en seksuele emancipatie in West Europa en is hij co-directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek. Gender, religie, politiek, seksualiteit, migratie en sociale media staan centraal in zijn onderwijs, onderzoek en maatschappelijke bijdragen.

 

 

Yeliz Çiçek

Yeliz Çiçek werkt al meer dan tien jaar in de media als journalist bij diverse tijdschriften als Marie Claire, Vogue, Glamour en LINDA.meiden.
Als adjunct hoofdredacteur van Glamour en hoofdredacteur van LINDA.meiden zette zij zich als bladenmaker in voor belangrijke zaken als vrouwenrechten, emancipatie en inclusiviteit op de werkvloer en in de media, voor én achter de schermen. Met haar eigen initiatief Female Initiative zet zij zich in voor vrouwen in de mode en beauty business en helpt zij vrouwen verbinden en kennis te delen. Daarnaast verschijnt ze regelmatig op televisie om te vertellen over cultuur en mode.

 

 

 

Nadia Moussaid

Nadia Moussaid is journalist en programmamaker.

Haar missie is om verdiepende journalistieke series te maken, die net dat stapje verder gaan en de kijker wakker schudden. Nadia presenteert voor de VPRO het kunst- en cultuurprogramma ‘Mondo’ en vormt samen met Pieter van der Wielen een nieuw duo bij de late night-talkshow ‘Op1’. Eerder was ze een van de vaste presentatoren van Brandpunt+ (KRO-NCRV), waar ze onder meer reportages maakte over mensenhandel en kinderprostitutie in Nigeria. Ook presenteerde ze De Nieuwe Maan (NTR), werkte ze als journalist voor AT5 en maakte ze documentaires. In de zomer van 2018 verving ze Eva Jinek tijdens haar zwangerschapsverlof op de late avond met de dagelijkse talkshow ‘Laat op een’, waarvoor ze veel lof ontving.