Joke Smitprijs

facebook-tijdlijnfoto.png - Vileine

Hadjar Benmiloud - Vileine

Bijdrage

Vileine is een online platform voor hedendaags feminisme. Het is in 2016 opgericht door columnist en redacteur Hadjar Benmiloud en wordt onder haar leiding gerund met een diverse groep jonge vrijwilligers. Onder het motto ‘More boobs, less bollocks’ biedt Vileine inspiratie, informatie en verbinding aan een nieuwe generatie feministen in Nederland.

Omschrijving

Vileine biedt als online platform een nieuwe generatie feministen content om ze aan het denken te zetten, zich kwaad te maken en zich te laten inspireren. Dankzij de diverse samenstelling van de redactie vol jong talent worden alledaagse onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken bekeken en komen onderwerpen aan bod die de traditionele media over het hoofd zien. Seksisme, racisme, geweld en discriminatie worden met lef en intelligentie ontleed op dit platform. Het platform versterkt hiermee de stemmen van jonge vrouwen die hun maatschappij kritisch tegen het licht houden en tegelijkertijd actief werken aan een socialer en inclusiever alternatief. Hiermee heeft het platform Vileine een vliegwiel effect op het feministisch engagement in Nederland.

Aanbeveling

Vileine staat voor het feminisme van deze tijd: kritisch, intersectioneel, online en stoer. Dit is nog een relatief nieuw initiatief dat in korte tijd al een belangrijke stem is geworden in Nederland. Met extra aanmoediging kan dit platform uitgroeien tot een ontmoetingsplek en inspiratiebron voor alle mensen in Nederland die de idealen van Joke Smit willen verwezenlijken op een hedendaagse manier.

Fotograaf: Femmy Weijs