Joke Smitprijs

facebook-tijdlijnfoto.png - Yoni

Mariah Mansvelt Beck - Yoni

Bijdrage

Mariah Mansvelt Beck was 30 toen ze hoorde dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had. Ze ging op onderzoek uit naar haar eigen gezondheid en ontmoette een arts die haar aanraadde om over te stappen op biologisch katoenen tampons en maandverband om verdere irritatie te voorkomen.

 

Dit was de eerste keer dat ze ooit stilstond bij het gebruik van haar tampons en maandverband. Het viel haar toen pas op hoe weinig er over het onderwerp wordt gesproken, hoe er niets op de gewone verpakkingen staat qua ingrediënten en hoe onhandig het was om te moeten omfietsen naar een bio winkel voor haar “speciale” tampons.

 

Samen met Wendelien Hebly, een oud studie vriendin, kwam Mariah er achter dat er geen regelgeving is over wat er wel of niet vermeld moet worden op de verpakkingen, maar ook niet over wat er wel of niet specifiek in mag zitten op EU niveau. Wendelien en Mariah geloven dat alle vrouwen het recht hebben om te weten waar hun tampons en maandverband van gemaakt zijn. Daarom hebben ze Yoni opgericht. 

 

In de zomer van 2013 hebben ze hun banen opgezegd om deze missie op te pakken. Om het verhaal te verspreiden zodat vrouwen bewust worden van de keuzes, en om de biologisch katoenen optie op reguliere schappen te krijgen naast de synthetische producten. Dit is hun bedrijf Yoni geworden.

 

Omschrijving

Yoni maakt biologisch katoenen tampons, maandverband en inlegkruisjes. Deze zijn in Nederland o.a. verkrijgbaar bij Marqt, Etos en Albert Heijn. Kijk hier voor het volledige verhaal achter het ontstaan van Yoni: 

Aanbeveling

Omdat ze menstruatie en 'menstruatieproducten' niet alleen uit de taboesfeer haalt, maar zelfs best sexy weten te maken. Daarnaast heeft zij met Yoni er voor gezorgd dat er eindelijk verandering komt binnen deze industrie die gedomineerd wordt door 4 hele grote bedrijven. Yoni producten worden als eerste biologische optie in Nederland aangeboden in de reguliere supermarkt en drogisterij (Albert Heijn en Etos). Een aanmoediging is welkom want hun missie is nog lang niet klaar!