Joke Smitprijs

facebook-tijdlijnfoto.png - Babiche

Babiche Ronday - Babiche

Bijdrage

Babiche werkt al jaren lang als theatermaakster en verhalenverteller in voorstellingen waarin ze de vrouw / de kracht van de vrouw / het ‘er zijn’ centraal stelt. Ze stelt het niet als punt maar gebruikt het als gegeven. Na in 2014 heupbeschadiging en bekkenbeschadiging te hebben opgelopen bij de bevalling van haar dochter Noa -waardoor ze nu deels in een rolstoel/met krukken door het leven gaat- blijft ze vol vuur doorgaan met het maken van theater. Dan maar op wielen. Bijvoorbeeld in haar voorstellingenreeks Damsels in Distress waarmee ze optrad op de Parade 2014 maar ook in haar voorstelling The Not So Piep Show op De Parade 2016 en in haar optreden als poppenspeelster op Lowlands 2017.

Omschrijving

Babiche zet zich steeds weer in om de kracht van de keuze te tonen en inspireert met haar verhalen anderen het uiterste uit zichzelf te halen. Dit doet ze o.a. als medebeheerder van de Facebook-pagina 'Bekkeninstabiliteit en dan?' opgericht om vrouwen te inspireren te praten, ervaringen en verhalen te delen. In het accepteren van de situatie, goed ademhalen en hervinden van 'nieuwe kracht.' Dit doet ze als straattheaterartiest met haar theatercaravan waar ze optredens en workshops geeft waarin ze kinderen en volwassenen leert dat je kan zijn wie je wil en kan worden wie je bent. Dit doet ze in de theaterlessen die ze geeft (onder andere aan de HKU en bij Buitenkunst). 

'Iedere keer sta je weer voor een keuze. Dit is het. Wat ga ik eraan doen.'

 

Dat is het thema in haar theater en haar optredens. Door haar 'beperking' is ze met de neus extra gedrukt op de grote ongelijkheden die er in de maatschappij nog steeds bestaan. Maar ze weet dat een beperking een kracht kan worden en deelt dit waar ze kan. Ze heeft andere fondsen en middelen gezocht en gevonden en ze blijft zichzelf en anderen naar grote hoogten tillen door middel van creativiteit en verwondering. Zo inspireert ze vrouwen en mannen zichzelf en elkaar weer op te rapen. 

 

Er is altijd een andere weg. En: er is nog veel ongelijkheid.  

Maar, drie keer raden? Daar gaat ze wat aan doen. 

Aanbeveling

Bart de Graaff foundation:

Het is niet van een leien dakje gegaan, maar 'nee dat kan niet' staat niet Bikkel Babiche haar vocabulaire.