Joke Smitprijs

facebook-tijdlijnfoto.png - Uitgeverij Chaos

Sayonara Stutgard - Uitgeverij Chaos

Bijdrage

Sayonara Stutgard is een van de meest krachtige en bijzondere community-builders van dit moment. Zij is een intersectionele feminist, boekverkoper, schrijver, (book club) host voor onder andere Aphra’s Book Club en de Feminist Open Mic en mede-oprichter van Uitgeverij Chaos. Zij faciliteert met de Feminist Open Mic Night en Uitgeverij Chaos het opbloeien van feminisme in Nederland.

Omschrijving

Sayonara Stutgard bouwt samen met Jolien Spigt een podium met open mic-avonden waar ze diverse mensen met talent verbindt en laat opbloeien, wat een enorm inspirerend en katalyserend effect heeft in de huidige feminisme-scene. Samen met Lenneke de Ruijter, Thalia Ostendorf en Yaël van der Wouden heeft zij onlangs de intersectionele feministische uitgeverij opgezet. Daarmee zijn zij de enige feministische uitgeverij in Nederland. Met de uitgeverij maken zij als vrouwen ruimte voor het geluid van literaire stemmen die nu nog vaak ongehoord worden. Zij steunen onderdrukte, gemarginaliseerde, Queer, boze, trotse, uitgeputte en liefhebbende stemmen. Hun motto is “Wij maken ruimte, jij stapt naar voren”. 

Aanbeveling

De initiatieven zijn net opgezet en verdienen op z'n minst de aanmoedigingsprijs voor het mooie werk dat al gedaan is en alle beloftes die zij waar gaan maken in de toekomst. De Feminist Open Mic Night is nu nog kleinschalig en vaak op vrijwilligersbasis. De eerste publicatie van Uitgeverij Chaos wordt verwacht op 8 maart 2018. De uitgeverij is nu bezig met het werven van fondsen, zodat er een basis van een veilig, literair en terugkerend podium kan worden gelegd.