Joke Smitprijs

facebook-tijdlijnfoto.png - Liona Soccer

Leonne Stentler - Liona Soccer

Bijdrage

Leonne Stentler is ex-profvoetballer en ondernemer. Ze heeft de emancipatie van het vrouwenvoetbal zelf meegemaakt en zet zich nu actief in voor gelijkwaardigheid in de sport. Stentler begon op jonge leeftijd bij SV Bolnes in Ridderkerk. Daar was ze het enige meisje op de club en speelde in een jongensteam. Toen de eredivisie werd gelanceerd in Nederland kon ze daar op het hoogste niveau gaan spelen. Bij ADO Den Haag, Ajax en ook het Nederlands elftal. Twee jaar geleden werd Leonne gedwongen te stoppen als profvoetballer vanwege een blessure. Vrijwel direct besloot ze zich actief in te zetten voor andere meiden en vrouwen in het voetbal door het eerste vrouwenvoetbal merk ter wereld op te richten: Liona Soccer. Daarnaast zet ze zich in voor de sport namens de NOC-NSF-atletencommissie en blijft ze nauw betrokken bij de clubs.

Omschrijving

Voormalig Oranje- international Leonne Stentler heeft samen met andere internationals een kledinglijn ontwikkeld die nu eens wel goed past. Zowel de aanvoerster van het Nederlands elftal Mandy van den Berg als de aanvoerster van regerend landskampioen FC Twente Maayke Heuver zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van Liona. “Het was eigenlijk heel simpel”, aldus Stentler. “Als andere merken achterblijven, dan doen we het zelf wel.” Stentler weet uit ervaring hoe het voelt om een veld op te gaan in kleding dat totaal niet past. Liona draagt bij aan het stimuleren van het zelfvertrouwen van (jonge) meiden. Ze moeten trots zijn om voor de voetbalsport te kiezen en te staan.

Aanbeveling

Al haar hele carrière pleit Leonne pleit voor gelijkwaardigheid in het voetbal vanuit een positief perspectief. Ze is van mening dat vrouwenvoetbal een snelgroeiende sport, dat niet om een vergelijking met het mannenvoetbal vraagt, maar een eigen unieke aanpak. Daarom richtte zij na haar topsport carrière Liona Soccer op. Het eerste voetbalmerk ter wereld dat zich uitsluitend op vrouwen richt en niet alleen voor maar juist met hen de tenues ontwikkelt. Niet alleen zijn te grote broekjes en shirts hiermee verleden tijd, het geeft jonge meiden ook een gevoel dat ze uniek zijn. Meiden op elk niveau dragen Liona met trots, ze zijn echte voetballers met een merk achter zich dat hen op hun top wil laten presteren. Leonne is daarbij een gezicht en boegbeeld voor vele voetbalmeiden. Het vrouwenvoetbal heeft na het EK van afgelopen zomer een enorme boost gekregen, dit is het moment om initiatiefnemers die hieraan hebben bijgedragen vanaf de eerste seconde te stimuleren en aan te moedigen.