Joke Smitprijs

facebook-tijdlijnfoto.png - Campagne voor genderneutraal ondergoed bij de Hema

Emma Levie - Campagne voor genderneutraal ondergoed bij de Hema

Bijdrage

Emma Levie is een jonge kunstenaar en actrice die zich op verschillende niveaus inzet voor vrouwenemancipatie en gendergelijkheid. In haar dagelijks leven integreert ze de onderwerpen subtiel maar duidelijk in haar kunst. Ze was betrokken bij de oprichting van IEDER1, een beweging die zich inzette voor gelijkheid van iedereen.

Omschrijving

Emma heeft een oppaskind Julia. Zij verwonderde zich over het feit dat kinderondergoed of stoer en blauw is, of roze en tuttig. Julia vroeg zich af waarom zij als meisje tuttige onderbroeken moest dragen. Emma stelde deze vraag publiekelijk aan de Hema en het werd groots opgepikt. Vervolgens lanceerden Emma en Julia hun eigen ondergoed. Geschikt voor jongens en meisjes, mannen en vrouwen. Het werd een hit en kreeg veel media aandacht. Een jaar later maakte de Hema bekend dat ze onder meer door de actie van Emma en Julia geïnspireerd zijn en kindergoed voortaan genderneutraal verkopen. https://www.parool.nl/binnenland/-waarom-verkoopt-hema-geen-stoere-onderbroeken-voor-meisjes~a4178878/ https://www.vice.com/nl/article/wjxnjn/we-belden-met-de-oppas-van-julia-die-verantwoordelijk-is-voor-de-genderneutrale-hema-onderbroeken

Aanbeveling

Emma Levie is een bescheiden maar zeer getalenteerd kunstenaar en actrice. Onder de radar won ze internationale prijzen voor haar acteerwerk (Lena), speelde ze in een Hollywoodproductie (Snowpiercer) en maakt ze prachtige kunstwerken. Op subtiele en zeer creatieve wijze vertelt Emma verhalen. Een rode draad in haar werk is de zoektocht naar de betekenis van sekse en gelijkheid.