Joke Smitprijs

facebook-tijdlijnfoto.png - Broadly Nederland

Noor Spanjer - Broadly Nederland

Bijdrage

Broadly is een site van VICE Media Benelux, met lokale en internationale verhalen, artikelen en video’s, die volledig gericht zijn op het laten zien en horen van de ervaringen en de belevingswerelden van vrouwen. Deze zijn nooit eenzijdig en altijd inclusief – vrouwen van kleur en de lhbtqia-gemeenschap nemen een belangrijke plek in op de site. Broadly praat niet alleen over feminisme, we doen feminisme. Bijvoorbeeld door kritische doch luchtige stukken te schrijven waarin seksisme, ongelijkheid en stereotypes worden aangekaart, maar ook door verhalen van vrouwen te laten horen die niets te maken hebben met liefde, Hollywoodsterren, kinderen of make-up. Vrouwen zijn net mensen namelijk, en geïnteresseerd in alles. Met originele, slimme en humoristische verhalen weet Broadly jonge lezers en kijkers te bereiken – ook omdat de verhalen door de mensen uit deze doelgroep zelf gemaakt worden.

Omschrijving

Met de themaweek over seksueel geweld op festivals heeft Broadly bijgedragen aan het bespreekbaar en zichtbaar maken van een verborgen probleem, en dit onderwerp is daardoor niet alleen onder de aandacht gebracht bij de lezers, maar ook bij de organisatoren, die mede-verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van vrouwen op festivals.Broadly interviewde Geerte Piening een aantal weken voor zij in de rechtbank moest verschijnen omdat ze een boete had gekregen voor wildplassen. Nadat het interview breed werd opgepikt door andere media, kwam er een landelijke discussie op gang die in de toekomst wellicht zal bijdragen aan minder ongelijke behandeling van vrouwen en mannen in Nederland. Andere terugkerende thema's op Broadly, die de belevingswereld van vrouwen laten zien, zijn straatintimidatie, anticonceptie, seks, abortus, (on)vruchtbaarheid, seksisme in populaire cultuur, het leven van singles, en ongelijkheid op de werkvloer. 

Aanbeveling

In de 15 maanden dat Broadly Nederland bestaat, is het uitgegroeid tot een plek waarop vrouwen hun verhalen kwijt kunnen en worden gehoord. Dankzij het grote bereik van VICE kweken de journalistieke artikelen van Broadly bij een breed publiek bewustzijn over allerlei onderwerpen die niet alleen vrouwen, maar de hele maatschappij aangaan – van wildplassen tot singlediscriminatie tot blauwe plekken tot millennials op de werkvloer, maar altijd vanuit een vrouwelijk of in ieder geval niet-mannelijk perspectief. Dit past bij een nieuwe stroming feminisme, waarin inclusiviteit van alle genders en diversiteit onder alle vrouwen, centraal staat. De aanmoedigingsprijs zou voor Broadly een erkenning zijn van het belang dat jonge vrouwen hun stem laten horen – een stem die alleen nog maar luider zal en moet worden. Vrouwen praten misschien veel, maar we horen ze te weinig.