Joke Smitprijs

facebook-tijdlijnfoto.png - Dilana Rocks

Dilana Smith - Dilana Rocks

Bijdrage

Dilana Smith is ambassadrice van de Stichting Strijd Tegen Misbruik, een stichting die zich inzet voor slachtoffers van seksueel misbruik. Daarnaast was zij de inspirator om het project “Rock Against Trafficking”, dat haar oorsprong vindt in Amerika, ook in Nederland op te starten. Rock Against Trafficking Nederland is een non-profit organisatie die zich inzet voor slachtoffers, vooral jonge vrouwen en kinderen, van mensenhandel. Hun missie is om door de kracht van muziek, en door gebruik te maken van de invloed van beroemdheden, mensen bewust te maken van en te informeren over kinder- en mensenhandel en de benarde situatie van de slachtoffers. Daarnaast genereren zij geld om hulporganisaties, zoals Fier! (een organisatie die onder andere kinderen, meisjes en vrouwen opvangt die slachtoffer zijn geworden van geweld in afhankelijkheidsrelaties) en het Centrum Kinderhandel Mensenhandel, te ondersteunen in hun strijd tegen de kinder- en mensenhandel. Zo kunnen zij hulp bieden aan de slachtoffers en op die manier de (rechts)positie van de slachtoffers van mensenhandel verbeteren.

Omschrijving

Dilana vraagt via haar muziek aandacht voor de slachtoffers van mensenhandel (en andere vormen van geweld) en geeft ze steun, zoals muziek dat zo krachtig kan doen. Een voorbeeld hiervan is haar nummer Loud Silence (https://www.youtube.com/watch?v=3gnk-YRAWCM). Verder neemt Dilana, iedere keer wanneer ze een podium betreedt, een moment de tijd om aandacht te vragen voor en te vertellen over de organisaties Rock Against Trafficking en Strijd Tegen Misbruik en hun werk in de strijd tegen mensenhandel en hulp aan slachtoffers. Ook treedt Dilana ook regelmatig op tijdens benefietconcerten. Zo liet ze op 24 oktober haar stem horen tijdens een benefietconcert dat georganiseerd werd door het Centrum Kinderhandel Mensenhandel samen met Rock Against Trafficking Nederland en waarvan de opbrengst ten goede komt aan de hulp aan slachtoffers van mensenhandel. Recent heeft Dilana zich ook op een andere manier ingezet voor de slachtoffers van mensenhandel, namelijk door mee te rijden met de jaarlijkse motorrit van Fier! Deze motorrit, die mede georganiseerd wordt door de motorpolitie Leeuwarden, biedt de jonge vrouwen die bij Fier! wonen een dagje plezier en ontspanning. Daarnaast dient de motorrit ook om vertrouwen in de politie op te bouwen, zodat de jonge vrouwen aangifte durven te doen tegen diegenen die hen uitgebuit en mishandeld hebben. Na de motorrit heeft Dilana opgetreden voor deze jonge vrouwen op het eindfeest (en heeft ze geregeld dat er ook een bevriend goochelaar op het eindfeest een voorstelling gaf).

Aanbeveling

Dilana weet als geen ander met haar warme persoonlijkheid en prachtige, rauwe stem mensen te raken met haar muziek. Als slachtoffer van geweld en mishandeling begrijpt ze de pijn die gepaard gaat met mishandeling en uitbuiting en daardoor weet ze, als geen ander, de boodschap over te brengen en bewustzijn te creëren. Dilana heeft laten zien dat ze als mens en moeder de schade die haar berokkend is, te boven is gekomen. Ze heeft de cirkel van geweld kunnen doorbreken. Haar levensverhaal steunt andere vrouwen die in dezelfde positie zitten. Dit verdient alle aanmoediging, want om je persoonlijke verhaal op het podium te vertellen, vergt ongelofelijk veel moed en Dilana doet dat met hart en ziel. Keer op keer.